19 грудня 2022

З Днем святого Миколая!

    
День святого Миколая є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, а й цікаво. Традиція святкування цього дня відродилася з незалежністю України й розпочинає чарівні зимові свята у нашій державі.
    Святого Миколая також називають Чудотворцем, тому вважається, що загадане в цей день будь-яке заповітне бажання, обов'язково збудеться! Щиро зичимо здійснення всіх Ваших мрій!
    Звідки виникла традиція святкування? Існував Миколай насправді чи це просто персонаж із красивої легенди? Наш клас замислився над цими питаннями та готовий поділитися відповідями!
 Святий Миколай: вигадка чи реальність?

    Святий Миколай існував насправді. Він народився десь між 270 та 286 роками нашої ери у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Батьки з перших днів ростили Миколая в релігійній атмосфері й похрестили його одразу після народження, що в ті часи було рідкістю. Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і убогість мешканців міста, тому він із дитинства і протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.
    Незабаром після того, як хлопець досяг повноліття, його батьки загинули. Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Юнак витратив свої кошти на допомогу іншим людям: приносив час від часу до будинків бідняків їжу, теплі речі, іграшки тощо. Усі добрі справи Миколай робив таємно, але одного разу городяни вистежили його. Коли всі в місті дізнались, хто здатен на такі милосердні вчинки, вони обрали Миколая єпископом.
    За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було визнано святим. Після його смерті на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити подарунки до Дня святого Миколая.
Чи святкують День святого Миколая в інших країнах?
    Свято на честь святого Миколая народилося у Німеччині, звідки розповсюдилося територією Європи ще з кінця X століття. Легенди про добрі справи та чуйне серце свого земляка розповіла візантійська принцеса Феофанія, яка стала дружиною майбутнього імператора Оттона ІІ.
    Українці ж почали відзначати День святого Миколая у 1088–1089 роках завдяки київському князю Всеволоду Ярославовичу після встановлення політичних зв'язків із Римом.
Традиції свята
    Традиція класти подарунки під подушку та вішати шкарпетки на камін з’явилася, коли Миколай вирішив допомогти трьом сестрам, з якими через бідність ніхто не хотів брати шлюб. Миколай підкинув їм вночі невеличкі мішечки з золотом, які впали у шкарпетки, що сохнули біля камінної труби. Згодом Миколай продовжив робити подарунки всім нужденним, залишаючись при цьому непоміченим.
    В Україні існує багато традицій святкування Дня святого Миколая. У селян на Слобожанщині було заведено збиратися разом після служби в церкві та варити пиво. Дітям до цього свята готували особливе печиво — миколайчики. На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, готуючи кутю та узвар. На Поділлі чекали «полазника» — людину з позитивною енергією, яка першою має зайти до хати.
    Після тривалої перерви (понад 70 років) традиція святкування Дня святого Миколая була відроджена у 1990 році. Відтоді з кожним роком вона набуває поширення в Україні, а свято Миколая є не менш очікуваним для дітей, ніж Новий рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар