07 грудня 2022

Зустріч з поліцією щодо особливостей міжнародного гуманітарного права

    
Сьогодні, 7 грудня 2022 року, відбулась зустріч з представником ЗЦППП Академія Поліції, де нам розповіли про міжнародне гуманітарне право. Слухаючи розповідь поліцейського, ми усвідомили важливість поширення знань про міжнародне гуманітарне право в Україні та необхідність практичного застосування його норм. І зрозуміли, що країна-агрессор порушує всі пункти міжнародного гуманітарного права.
        Міжнародне гуманітарне право є однією з найбільш складних, емоційно чутливих, дилемною у застосуванні галуззю права. Адже воно регулює тисячолітнє явище - війни, що завжди супроводжуються втратами, біллю та агресією. І, на жаль, зацікавленість та потреба у ньому виникає лише тоді, коли відбуваються жахіття війни.
 
        Міжнародне гуманітарне право є частиною міжнародного публічного права, яке має на меті захистити життя і людську гідність під час збройних конфліктів, а також зменшити та відвернути страждання, які є результатом війни. Держави-учасниці Женевських Конвенцій не лише взяли на себе зобов’язання дотримуватись цих норм, але й інформувати, ознайомлювати людей з цим правом. І ці знання, зважаючи на динаміку воєнних дій в Україні та у світі, вдуже актуальні.
         Поширення знань з міжнародного гуманітарного права та формування на їх основі громадянських компетентностей школярів та освітян є критично важливим кроком для формування суспільного та особистісного розуміння необхідності застосування норм міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії російської федерації проти України. Усвідомлення неприпустимості воєнних злочинів та необхідності юридичної відповідальності за їх вчинення, формування системи поведінки дітей та дорослих заради особистої безпеки в умовах збройного конфлікту, створення умов для реінтеграції тимчасово окупованих територій є освітнім завданням для учнів.






Немає коментарів:

Дописати коментар