11 січня 2023

Всесвітній день «Дякую»

  
 11 січня відзначають найввічливіший день у році — Всесвітній день «спасибі». Кожного дня ми говоримо один одному «дякую», тому важливо пам’ятати, що справжня вдячність лише та, що йде від чистого серця.
    Дякую — це не просто слово. Це слово, яке здатне творити дива: надихати, окрилювати, викликати радість, пробуджувати бажання робити більше добрих справ. Тому так важливо не забувати говорити слова подяки!
    Цього дня подякуйте всім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, кому ми завдячуємо кожним сьогоднішнім днем.

І в житті, як на полі мінному,
я просила в цьому сторіччі
хоч би той магазинний мінімум:
— Люди, будьте взаємно ввічливі! —
і якби на те моя воля,
написала б я скрізь курсивами:
— Так багато на світі горя,
люди, будьте взаємно красивими!

                                     Л. Костенко

ЯК  ВИНИКЛА  ІДЕЯ  ВІДЗНАЧАТИ  МІЖНАРОДНИЙ  ДЕНЬ  «ДЯКУЮ»
    Неможливо точно встановити, хто був ініціатором Міжнародного дня «Дякую». Існують різні версії – від заснування події ЮНЕСКО чи ООН (але в календарях цих організацій такого свята немає) до невідомої фірми-виробника вітальних поштових листівок, яка таким чином намагалася покращити свої прибутки. Дата найпершого святкування теж документально не зафіксована, але приблизно це відбулося на початку 2000-х років.
    Сама ж традиція говорити у відповідь на будь-яку приємність слова вдячності з’явилася в сиву давнину. Ще в часи Стародавнього Риму філософ Цицерон вважав вдячність не просто найбільшою людською чеснотою, а й матір’ю всіх інших чеснот. А сюжет всім відомої казки «Про золоту рибку» навчає з дитинства, що невдячність – це шлях до «розбитого корита».

MERCI
    Вперше в історії люди зафіксували слово вдячності у словнику, виданому в Парижі в 1586 році. Але фактично вишукане французьке «merci» з’явилося набагато раніше. З самого початку воно означало заробіток або платню, бо походило від латинського слова «merces» – ціна. З XII століття за допомогою цього слова стали просити про милість у Бога та одночасно дякувати йому – «Dieu merci», але з часом фразу скоротили до одного слова.

DANKE
    Натомість, німецьке «дякую» – «danke» ніколи не мало під собою релігійного підґрунтя. Воно споріднене з дієсловом «denken», що означає – думати, а також зі словами, що мають значення «думка» та «пам’ять». Тож виходить, що дякувати означає пам’ятати, думати, що само по собі є доволі символічним.

GRACIAS
    В Іспанії та в інших іспаномовних країнах вдячні люди кажуть «gracias». Це слово походить від латинського «gratia», що означає не тільки вдячність та прихильність, а й витонченість, чарівність та красу. В Давньому Римі граціями називали богинь радості, краси та молодості. Отже, вдячність по-іспанськи – це завжди щось миле й красиве.

ДЯКУЮ
    Українці для висловлення вдячності використовують слова «дякую» та «спасибі». «Спасибі» – це російське слово в українізованому варіанті.

    В документальних джерелах українське «дякую» відображається з XVI століття. Але насправді це слово є набагато старшим – воно вживалося ще нашими далекими пращурами – праслов’янами. Походження цього слова дотепер є предметом суперечок науковців. Частина мовознавців стверджує, що наше «дякую» є похідним від німецьке слова «danke», яке в свою чергу зазнало змін у вимові близьких сусідів – поляків.
    Інші дослідники вважають цю версію поверховою та зазначають набагато ширшу розповсюдженість цього слова у всій Європі, звісно, в дещо видозмінених формах. Схоже слово є не лише в німецькій мові, але й у голландській, англійській, мовах країн Скандинавії, усіх мовах західних слов’ян та у мові наших сусідів – білорусів. Існують також і в Росії народні діалекти, де для вираження вдячності використовується подібне слово.
    Відзначається також спорідненість слова «дякую» з дієсловом «дати» та з його відповідниками в інших слов’янських мовах. Не виключається навіть версія походження цього виразу вдячності ще з давнього санскриту. Тому наше «дякую» можна вважати справді одним з найпрадавніших слів, яке зрозуміють без перекладу майже у всіх європейських країнах.
    Зрештою, не так важливо, якими саме словами висловлювати свою вдячність. Головне – не забувати це робити, адже щирі почуття зігрівають душу й розганяють смуток, дарують надію та просто покращують настрій.



Немає коментарів:

Дописати коментар